Slijm ophoesten en COPD. Hoe kun je het voorkomen.

Slijm ophoesten gaat vaak gepaard met COPD. COPD is een ernstige longaandoening. Vaslijm ophoesten en copd gaan vaak samenak krijg ik de volgende vraag. Wat is COPD eigenlijk en hoe kan ik COPD voorkomen ? Hoort slijm ophoesten bij COPD ? COPD is de afkorting van chronic obstructie pulmonary disease. COPD is dus een afkorting.

COPD is een verzamelnaam voor diverse longziekten. De meest voorkomende ziekten zijn longemfyseem en chronische bronchitis. Als je COPD hebt, ben je dus vaak benauwd. je hebt het gevoel dat je stikt. Je krijgt gewoon geen lucht meer en moet vaak slijm ophoesten.

Als je COPD hebt, kan het zelfs zo erg worden dat je continu zuurstof nodig hebt. Door het gebrek aan zuurstof en het vele slijm ophoesten, ben je vaak moe. Je kunt zelfs zo moe zijn dat je niet eens meer kunt lopen. je moet dan in een rolstoel moet zitten.

Mensen met COPD moeten vaak slijm ophoesten. Dat komt doordat er vaak slijm in de luchtwegen zit. Je kan natuurlijk dit slijm ophoesten. Dit slijm ophoesten kun je doen op een speciale manier. Deze manier noemt men het Huffen. Huffen kan je geleerd worden door je fysiotherapeut. Door te Huffen zal slijm ophoesten en stuk makkelijker gaan. Slijm ophoesten kan echter ook los staan van COPD.

Slijm ophoesten, is genezing van COPD mogelijk ?

Helaas is de ziekte COPD niet te genezen (het slijm ophoesten is wel te genezen). Gelukkig kun je met aanpassingen van je levensstijl de COPD wel enigzins verlichten. Zo kun je bijvoorbeeld medicijnen nemen. Ook zuurstof kan op den duur nodig zijn. Al met al is het dus belangrijk dat je COPD zoveel mogelijk probeert te voorkomen.

Slijm ophoesten, Oorzaken van COPD.

COPD kan diverse oorzaken hebben. Zo lopen rokers extreem veel meer risico op het krijgen van COPD. 80% van de rokers ontwikkelt vroeg of laat COPD.  Tabaksrook zal uiteindelijk de longen in ernstige mate beschadigen er ervoor zorgen dat je veel moet slijm ophoesten.

De schadelijke deeltjes in de tabaksrook dragen bij aan het ontstaan van COPD. Mensen die de diagnose COPD krijgen, moeten stoppen met roken. Als je toch door rookt, zal het je levensverwachting ernstig bekorten.

Ook als je al jaren gestopt bent met roken, loop je nog kans op COPD. Deze kans neemt wel af naarmate het langer geleden is dat je gestopt bent. Stoppen met roken is dus essentieel als je de COPD een stapje voor wilt zijn. Tevens zal stoppen met roken het slijm ophoesten aanzienlijk verminderen.

Aangeboren afwijkingen kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van COPD. Zo kan astma of chronische bronchitis ervoor zorgen dat je COPD krijgt. Dit komt doordat de longen door deze ziekten steeds opnieuw een terugklap krijgen. Elke keer als de ziekte opspeelt, raken de longen beschadigd. Als de longen te erg beschadigd zijn geraakt, kun je COPD krijgen.

Slijm ophoesten, Alpha-1

Alpha-1 wordt door de lever aangemaakt. Het is een eiwit wat onder andere je longen beschermt. De erfelijke ziekte Alpha-1 antitrypsine deficiëntie kan op termijn COPD veroorzaken. Bij personen die deze ziekte hebben, wordt te weinig van dit eiwit aangemaakt. Alpha-1 antitrypsine deficiëntie is niet te genezen.

Wel kunnen verlichtende middelen toegepast worden. in het geval van COPD kan bijvoorbeeld zuurstof of een inhalatiemiddel verlichting brengen.

In Nederland zijn ongeveer 5000 tot 10000 patiënten die last hebben van Alpha-1 antitrypsine deficiëntie. Verder is bekend dat deze ziekte zich meestal rond het dertigste levensjaar openbaart.

Slijm ophoesten, Stof, fijnstof en meeroken.

Plusminus 15 procent van de mensen die aan COPD lijden, hebben dit te danken aan hun omgeving. Zo kunnen uitlaatgassen, stofdeeltjes en meeroken ernstige schade veroorzaken.  Fijnstof is zeer  schadelijk. Het is daarom ook niet voor niets dat de overheid fijnstof uitstoot aanzienlijk probeert terug te dringen.

Voornamelijk in de randstad is de uitstoot van fijnstof vaak veel te hoog. Het vermoeden bestaat daarom ook dat COPD in de randstad vaker voorkomt.

Van meeroken weten we natuurlijk allemaal dat het slecht is voor de gezondheid. Van meeroken kun je ook last krijgen van slijm ophoesten. De overheid heeft het roken in publieke gebouwen al verboden en sinds een aantal jaren is het ook niet meer toegestaan om te roken in de horeca. Tabaksrook is slecht voor de gezondheid en draagt bij aan de ontwikkeling van COPD.

ben jij iemand die veel moet slijm ophoesten ? Overweeg dan eens te stoppen met roken. Via deze link kom je op een pagina waar je gemakkelijk en zonder moeite kunt stoppen met roken. De persoon die je hierbij gaat helpen het geheim te ontdekken hoe jij gaat stoppen, heeft al letterlijk duizenden mensen geholpen. Kijk op z’n minst zijn 4 gratis filmpjes.